Miért fontos, hogy a honlapodnak legyen mobil oldala?

 Képzeld el következő szituációt:

Szállodád van Budapesten. Van is honlapod. Érkezik Budapestre egy turista. Még soha nem volt, nem ismeri a várost. Mobil a kezében. Valahol éjszakáznia kell, ezért a mobilján elkezdi keresgélni a szálláshelyeket. Megtalálja a te honlapodat, mivel a Google-ban ott van az első 10 találat között. Csakhogy a honlapod nincs mobilra optimalizálva és mobilon keresztül átláthatatlan az egész. Nem találja a turista az elérhetőséget, nem tud online szobát foglalni stb. Mit tesz ilyenkor? Kilép és egy másik (konkurenciád) oldalát fog megnézni és szobát foglalni. Mennyi bevételtől estél most el? És hány ilyen eset van naponta? Érdemes utána számolni és mérlegelni, hogy megéri-e, hogy fizess azért, hogy az honlapodat mobilra is optimalizáltasd.

Magyarországon a Kutató Centrum 2011. adatai szerint az okostelefon felhasználók közül

  • 75,9% használja netezésre
  • 50% e-mailezésre
  • 42,05% közösségi alkalmazásokat használ
  • 31% híreket olvas a mobilján

Ezekből az adatokból is nagyon jól látszik, hogy mennyire fontos, hogy legyen mobilra optimalizált honlapod is. Ezek a számok csak nőni fognak.  

Ha még nincs mobilra optimalizált honlapod, hogyan kezdj hozzá?

Először is tudnod kell, hogy kettőféle megoldás lehet:

Olyan oldalt csinálnak neked a webfejlesztők, hogy az minden képernyőre megfelelő legyen. Úgy írják meg a programot, hogy amikor az oldalon valaki akar valamit keresni akkor a program segítségével rögtön azonosítja, hogy az odalátogató milyen készüléket használ (mekkora a képernyőfelbontás) és annak megfelelően jelenik meg a tartalom. Ezt hívják responsive oldalnak. Tehát:

Responsive oldal = minden készüléken tökéletesen jelenik meg a tartalom, ugyanabban a dizájnban

Aldomanre rakják fel az új mobil oldalt amit programoztak. Ekkor így néz ki a domain: m.google.hu, ez a megoldás azért nem jó mert ugyanazt a tartalmat ami eredetileg is van a weblapodon még egyszer fel kell tenni és ez kavarodást okozhat.

A mobilra optimalizált oldal letisztultabb, sokkal átláthatóbb kell, hogy legyen. Nem szabad, hogy túl dizájnos legyen, mert a sok kép vagy animáció miatt a kereső ember elveszhet. Meg ha sok kép van akkor lassabban töltődik be az oldal is. Látható és nagy ikonok legyenek, amit egy markos férfi is könnyen eltalál/megnyom az ujjával.

Szóval akárhogy nézzük, az okostelefon felhasználók száma évről évre nő, azért annak a vállalkozásnak amelyiknek még nincs mobil weboldala és nem cselekszik az lemarad és egyre kevesebb vevője is lesz.