Rögtön az elején tisztázzuk le. Kell-e egyáltalán a vállalkozásodnak honlap?

Ha a válasz benned az, hogy nem, vagy nem tudod, hogy miért van a vállalkozásodnak honlapja akkor ne is olvasd tovább ezt a bejegyzést.
Ha viszont a válasz  igen, kell honlap akkor most megtudhatod, mi az ami miatt a honlapod vevőket veszíthet.

Ha már van honlapod, akkor remélhetőleg   - mielőtt még létrehoztad a honlapod - megfogalmaztad a következő kritériumokat:

Mit akarok kezdeni a honlappal? Mi a célja a honlapnak? El akarok adni rajta keresztül valamit, értékesíteni akarok, vagy csak azért van, hogy a honlapról a boltomba csábítsam a látogatókat, vagy csak tájékoztató jelleggel van fent némi tartalom, stb.

Kiknek van ez a honlap? Milyen embereknek és milyen korosztály a célcsoportod? Például ha online játékokat árulok akkor a fiataloknak van a honlap, ha babaruhákat akkor az anyáknak és így tovább.

Tehát a lényeg, hogy tudjuk, hogy miért és milyen célcsoportnak akarunk értékesíteni a honlapunkon.

Na ekkor jön a nagy munka.

Milyen tartalom legyen az oldalon és annak milyen legyen a hangneme.

Sokan úgy gondolják, hogy ha valamit  el akarnak adni az oldalon akkor annak minden tekintetben profinak kell lenni. Ez egyrészt igaz. De szerintem attól még ha kicsit lazábban is fogalmazol az oldaladon nem vagy annyira hivatalos akkor is eltudod adni a termékedet.

Sőt! Én sokkal jobban szeretem azokat a honlapokat, ahol egyszerűen fogalmaznak mert így könnyebben megértem. Közelebb érzem magamhoz az egész témát, mint hogyha egy miniszternek fogalmaznának meg egy hivatalos levelet. Te, hogy vagy ezzel?

A honlap legyen egyszerű és letisztult. Ez alatt azt értem, hogy nem kell, hogy tele legyen mindenféle animációval, képekkel. A látogató elveszik a sok ingerben. Inkább csak a fontos elemeket emeld ki, azokat amivel konkrét célod az eladás. Ez lehet egy videó, egy vélemény nyilvánítás a termékedről, érdekes kép stb. Lehet mindegyiket is alkalmazni egyszerre, lényeg, hogy ne ezekkel legyen tele az oldal. Mert akkor az oldal is lassabban fog betöltödni és az emberek türelmetlenek.


A menük legyenek jól látható helyen, hogy bármelyik oldalról el lehessen érni mindegyiket. Ne vesszen el a látogató az aloldalak között. Például találkoztam olyan oldallal aminek nem volt főoldal, kezdőlap menüje. Nem volt sehol sem feltüntetve. Én tudom azt, hogy ha ilyen estben a logóra kattintok akkor a főoldalra dob, de vajon ezt tudja mindenki? Nem hiszem.
A Kezdőlap, főoldal kötelező, ugyanúgy mint a kapcsolat, elérhetőség menü. Ha ilyent nem találok az oldalon akkor nem is foglalkozom az oldallal, hiszen ha valami kérdésem van akkor, hogy veszem fel velük a kapcsolatot. Tehát lényeg, hogy a látogató ne érezze azt, hogy egy kamu oldalról van szó. Ha ezekre az apróságokra figyelsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem fogják csak úgy elhagyni az oldaladat.